Servei Civil Internacional Catalunya

Dimarts, 8 de gener 10:45h de 2019 Seminaris Internacionals

Crònica:“Drets Humans de l’A a la Z” organitzat per l’SCI Bulgària

De l'1 al 7 de novembre es va dur a terme el curs de Drets Humans "De l'A a la Z" organitzat per l'SCI Bulgària, on van participar dues voluntàries de l'SCI Catalunya.

El curs de formació en Drets Humans va tenir lloc a la base de la Creu Roja al poble de Dolni Lozen, prop de Sofia. Van participar 34 personas, incloent-hiles formadores. Durant tota la setmana van gaudir d'un bon clima en un  lloc tranquil, amb intensos debats sobre els drets humans i la migració forçada, l'intercanvi d'experiències personals i professionals, reunions amb ONG locals que treballen per conscienciar o directament amb persones refugiades, sol·licitants d'asil i migrades.
El primer dia, després de dur a terme jocs per conèixer-se, es van exposar els objectius del programa i es va fer plausible la motivació que connecta a totes a la sala. Durant la jornada del dia següent es va fer una introducció per trobar i conèixer els termes, els conceptes i l'evolució dels drets humans fonamentals. Per mantenir el bon ambient, el grup va crear una foguera a l'aire lliure al final del dia.

El tercer dia del curs de formació les participants van recórrer el viatge dels refugiats, van assenyalar i visibilitzar les violacions dels drets humans i els mecanismes de protecció de lleis i doctrines internacionals. A més, van conèixer les històries de Vladimir Panov i Lora Milanova de Bulgària, que treballen des de fa molts anys amb persones refugiades, i van poder compartir els principals reptes entre la teoria i la pràctica per a les refugiades i per a les persones que treballen amb elles.

El quart dia les participants van conèixer les realitats locals. El dia va continuar amb una sessió sobre el discurs de l’odi, on es van visualitzar i discutir molts exemples que contribueixen a alimentar aquests discursos: la política, els mitjans de comunicació i la vida social. S'han detectat especificacions comuns en el funcionament del discurs de l’odi. Els exemples positius van ser principalment del sector de les ONG. El punt fort del dia va ser l'esdeveniment de la biblioteca humana que es va organitzar a la Casa del Cinema del centre de la ciutat de Sofia.L'endemà va continuar amb  l'intercanvi d'idees amb reunions organitzades amb representants de diferents ONG a Bulgària. En grups reduïts, els participants van conèixer el Centre d'Ajuda Jurídica "Veu a Bulgària", ACNUR Bulgària, Caritas Sofia, IOM Bulgària, Lumos, Български Червен кръст (Creu Roja Búlgara).

L'últim dia del programa es va centrar en els aspectes pràctics i en com organitzar un esdeveniment a la tornada. Les participants tenien les eines i el suport per planificar-ho,  i van sortir idees realment sorprenents, assolibles i poderoses. Per exemple, les voluntàries de l'SCI Cartalunya, la Marianna Espinos i l'Ana Gamallo, van crear conjuntament amb el grup de Portugal la "Decoloniteca", un projecte en Instagram per descolonitzar les tauletes de nit amb llibres!

La tarda es va dedicar a la festa de comiat i a atorgar els certificats Youthpass, molt merescuts per a totes les participants. Les participants es van sentir molt agraïdes durant la sessió d'avaluació totes han compartit la satisfacció d’haver aprofundit en la temática  dels drets humans i la migració forçada, però no només això, també van experimentar canvis  personals en relació a l’expansió de la mirada personal i l’empoderament com a futures defensores de drets humans a la tornada.

Segons les organitzadores de la formació, la diversitat i l’energia de les participants va facilitar la creació d’una paleta acolorida dels drets humans, plena de potencialitats i perspectives de voluntariat per a la pau.


 Enviar article


Etiquetes
Curs, Drets Humans, SCI Bulgària

Servei Civil Internacional Catalunya
Servei Civil Internacional Catalunya

Carrer del Carme 95, baixos 2n.
08001 - Barcelona
T. +34 934 417 079
info@sci-cat.org
Contacte