Curs de Conflictologia sobre Refugiades a Girona

Curs de Conflictologia sobre Refugiades a Girona

PLACES DISPONlBLES! El proper mes de maig i juny organitzem a Girona el curs de Conflictologia 2016 de l'SCI "Refugiades: Origen i causes de l'exili sirià i d'altres refugiades oblidades". Cal inscripció prèvia per participar! Apunta't abans del 9 de maig!

Durant els últims mesos els mitjans de comunicació han posat el focus en la situació de les persones refugiades provinents, sobretot, de països de l’orient mitjà, en una de les que sembla la crisi de refugiades més gran de la història recent.

Però estem, segur, davant d’una crisi? Es tracta d’un fet aïllat dels últims mesos? O ve lligat a una crisi sistèmica? D’on provenen aquestes persones? De què fugen i que els espera a l’arribada a Europa?

En aquesta nova edició del curs de conflictologia volem anar més enllà de les imatges dels murs i les policies europees per anar a parar a l’origen, la ruta i també el destí d’aquest fenomen, per comprendre-ho en la seva totalitat i no quedar-nos només amb la versió dels mitjans de comunicació.

A més, volem posar el focus també en aquelles refugiades no tan visibles, sigui pel seu origen o per les causes del seu exili forçat. Coneixerem aquelles que fugen dels conflictes a Eritrea i aquelles perseguides per la seva identitat o orientació sexual.

El curs de conflictologia és  la formació de referència de l'SCI sobre anàlisi i transformació de conflictes. Aquest cop l'organitzem a Girona, amb la col·laboració de la Coordinadora d'ONG's solidàries.  L’objectiu d’aquest curs és la promoció de la cultura de pau, l’anàlisi de la violència en diferents contextos internacionals, la defensa dels drets humans i les llibertats individuals, així com l’impuls de la governabilitat i el teixit social com a fonaments d’un desenvolupament social i econòmic, equitatiu i sostenible que incideixi en la redistribució de la riquesa i la justícia social. A la vegada, considerem la necessitat d’autoformar-nos i accedir al coneixement per tal de desenvolupar un sentit crític front als discursos hegemònics que invisibilitzen i silencien conflictes i realitats existents.

Sessions:
 

INTRODUCCIÓ A LA CONFLICTOLOGIA/ Dimecres 11 de maig (16:30h-20:30h)

Construcció i cultura de pau
És vigent seguir parlant i defensant la pau? Què és la pau positiva? I la violència? Què és la construcció de la pau?
Cécile Barbeito, Escola Cultura de Pau 

Estat del món
Quins són els principals conflictes actuals? Quins són els oblidats? Quines són les principals causes?
Iván Navarro, Escola Cultura de Pau

ESTAT ACTUAL DE LES REFUGIADES / Dimecres 18 de maig (16:30h-20:30h)

Context actual
Què està passant? Quantes refugiades hi ha? Quins països estan acollint? És una crisis puntual o sistèmica? Què implica l'acord entre la UE i Turquia? Què està passant a Lesbos i Idomeni?
Pascale Coissard, Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR)

Refugiades oblidades
Quins casos es visibilitzen i quins s’invisibilitzen? Per quins motius?
Anna Serra, advocada del servei d'acollida a immigrants de la Creu Roja Girona 

REFUGIADES VISIBILES: EL CAS DE SÍRIA/ Dimecres 25 de maig (16:30h-20:30h)

Origen i causes
Quin és l’origen i les causes del conflicte sirià? Com va començar la guerra a Síria i quina és la situació actual al país? De que fugen les persones sirianes? Quina ruta segueixen? Quines barreres troben?
Cristina Mas, periodista i redactora d’internacional del diari ARA

REFUGIADES OBLIDADES/ Dimecres 1 de juny  (16:30h-20:30h)

Per motius invisibilitzats: refugiades LGTBI
No totes les refugiades ho són per conflictes armats. Quina és la situació de les persones perseguides per la seva identitat i/o orientació sexual?
Eugeni Rodríguez, Observatori contra la homofòbia

Per silencis territorials: el cas d'Eritrea
Quins altres conflictes generen refugiades? Quines són les causes i l'origen d’aquests conflictes? Sabem què passa a l'Àfrica i a Eritrea?
Josep M Royo, Escola Cultura de Pau

DESTÍ I ACOLLIDA / Dimecres 8 de juny (ENTRADA OBERTA, 16:30h-20:30h)

Experiències al terreny
Coneixerem la realitat a Lesbos i Idomeni de la mà de dos activistes.
Guillem Jiménez, Plataforma Girona Acull 
Toni Borrell, Stop Mare Mortum

Taula rodona (entrada oberta, 18.30h)
Com estem reaccionant? Quina ha de ser la resposta davant la crisi de refugiades? Què podem fer des de la societat civil? Què podem fer des dels nostres municipis?
Participants de la taula i moderació a confirmar

MÉS INFO

Dies: Els dimecres 11, 18, 25 de maig, 1 i 8 de juny  
Horari: 16.30 a 20.30h
Lloc: Espai de Solidaritat. C/ Mestre Francesc Civil, 3 (La sessió del dimecres 8 de juny tindrà lloc a la Casa de Cultura de (Plaça Hospital, 6).
Preu: 5€ sòcies SCI o membres d'entitats de la Coordinadora d'ONGs Solidàries/ 15€ no sòcies
Inscripció: Les places són limitades. Cal omplir aquest formulari, després et confirmarem la plaça.
Certificats: La formació està reconeguda pel PFGVC de la Generalitat. Es donarà un certificat de reconeixement (mínim 80% assistència)
Idioma: Català (excepte en algunes sessions, per preferència de les ponents).
Dubtes o més info: voluntariat@sci-cat.org

El curs es realitza amb la col·laboració de la Coordinadora d'ONG's de Girona

*Aquesta formació està finançada per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament